ΤΟ ΝΕΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

ΤΟ ΝΕΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ

ΠΟΥ ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 17/4/2019

Πρόεδρος Δ.Σ.: ΚΩΣΤΑΣ ΛΕΜΠΕΣΗΣ τηλ.6936 639 213

Γεν. Γραμματέας: ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΗΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ τηλ. 6948 875 643

Αντιπρόεδρος: ΑΝΘΟΥΛΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ τηλ. 6973 310 491

Ταμίας: ΑΛΕΞΙΑ ΣΑΡΗΜΑΝΩΛΗ τηλ. 6977 570 988

Ειδ. Γραμματέας: ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΣΙΔΕΡΗΣ τηλ. 6944 068 376

Μέλη: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΡΙΚΛΑΝΗ τηλ. 6972 017 331

ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΠΟΥΣΟΥΛΑΣ τηλ. 6932 383 033

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ τηλ. 6944 455 440

ΝΑΝΑ ΚΑΝΙΩΤΗ τηλ. 6977 084 370

Πέμπτη, 18 Απριλίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ''ΕΥ ΖΗΝ''


         ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΣΕΜΟΝΩΝ
                            ΔΗΜΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
                                                              

www.goneisperisteriou.blogspot.com         e-mail: goneisperisteri@yahoo.gr

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΥ ΖΗΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ


Πολλά ερωτηματικά σε όλους προκαλεί ο τρόπος με τον οποίο το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να επεκτείνει σε όλους τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης το πρόγραμμα με την ονομασία Ε.Υ.Ζ.Η.Ν. (Εθνική Δράση Υγείας για τη Ζωή των Νέων).

Είναι η πρώτη φορά  που δράσεις -ενταγμένες μάλιστα στο αναλυτικό πρόγραμμα των μαθημάτων, πραγματοποιούνται με επίσημη χορηγία από ιδιώτες και υποκαθίσταται έτσι η υποχρέωση της πολιτείας  για τη χρηματοδότησή τους.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εκτελείται από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο που χρηματοδοτείται από τον ΟΠΑΠ Α.Ε.  με 1.500.000 ευρώ για το διάστημα 2013-2017.

Το 2005, το «Χαροκόπειο», με τη χρηματοδότηση της Coca-Cola, οργάνωσε έρευνα σε 700 δημοτικά σχολεία, με θέμα «Διατροφή και κληρονομικότητα στην παιδική ηλικία».
Το συμφωνητικό που υπογράφηκε ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο με την εταιρεία έγραφε ανάμεσα στα άλλα  ότι … «τα συμπεράσματα της έρευνας θα δημοσιευτούν μόνο ύστερα από την έγκριση της εταιρείας» ή ότι «η τράπεζα γενετικού υλικού και άλλων πληροφοριών που θα προκύψει είναι περιουσία της ίδιας εταιρείας»!!!

Ο καθηγητής  του Χαροκόπειου κ. Συντώσης, που έχει την ευθύνη της έρευνας, σύμφωνα με την απόφαση, είναι και επιστημονικός υπεύθυνος της εταιρείας “family fit – κέντρα ρύθμισης βάρους», σύμφωνα με καταχωρήσεις στο διαδίκτυο.


Στη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου  αναφέρεται ότι ο απαραίτητος εξοπλισμός (μετροταινία, ζυγαριά κ.ά) εάν δεν είναι διαθέσιμος θα αγοραστεί με δαπάνη του σχολείου από χρήματα της σχολικής επιτροπής, σε μια εποχή που τα σχολεία δεν μπορούν να πληρώσουν λογαριασμούς των ΔΕΚΟ, να βάλουν πετρέλαιο και το φαινόμενο του υποσιτισμού των μαθητών έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις.

Στην εγκύκλιο του υπουργείου αναφέρεται ότι για την διατήρηση των προσωπικών δεδομένων των μαθητών θα γράφεται ο Αριθμός Μητρώου του μαθητή.
Ποια είναι η προστασία των προσωπικών δεδομένων των μαθητών όταν ο Αριθμός Μητρώου φωτογραφίζει και τα στοιχεία τους;
Στην Ένωση Γονέων μας γεννιούνται κάποια ερωτήματα όπως:


1.      Με ποιες διαδικασίες επιλέχτηκε από το Υπ. Παιδείας, για μια πανεθνική έρευνα, ο συγκεκριμένος επιστήμονας και το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο;

2.      Ποιοι θα είναι οι πραγματικοί στόχοι της έρευνας;

3.      Πως θα αξιοποιηθούν τα αποτελέσματά της;

4.      Ποιοι θα έχουν πρόσβαση στα στοιχεία των παιδιών μας;

5.      Ποιος παίρνει την ευθύνη και με ποιο δικαίωμα  ο εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής θα πρέπει να εγκαταλείψει όσα παιδιά δεν θέλουν να συμμετέχουν και να απασχολείται με την μέτρηση των άλλων;

6.      Θα υπάρχει παρουσία γιατρού στις μετρήσεις έτσι ώστε να αποφευχθούν προβλήματα που ίσως παρουσιαστούν σε μαθητές κατά τη διάρκεια των δοκιμασιών;

7.      Αλήθεια ποια είναι όλη η επιστημονική ομάδα και γιατί εμφανίζεται μόνο ο υπεύθυνος;

8.      Η διεξαγωγή της έρευνας προϋποθέτει αυστηρά τη γραπτή συγκατάθεση των γονέων. Τι θα γίνει στη βέβαιη περίπτωση  που δεν θα είναι καθολική η ανταπόκριση των γονέων;

Αν ενδιαφερόντουσαν για την υγεία των παιδιών μας δεν θα «άδειαζαν» το πιάτο στο τραπέζι του γονιού, θα κάνανε ότι απαιτούμε:

 

1.    Χρήματα από τον προϋπολογισμό, στις σχολικές επιτροπές ώστε να παρέχεται ένα γεύμα δωρεάν σε όλα τα παιδιά χωρίς την εμπλοκή Μ.Κ.Ο. και εταιριών από της δημόσιες υποδομές των παιδικών σταθμών και των νοσοκομείων.

2.    Σχολικά μαγειρεία και τραπεζαρία στα σχολεία με το απαραίτητο προσωπικό όπου θα εξασφαλίζεται ένα υγιές ισορροπημένο μοντέλο διατροφής που θα δρα συμβουλευτικά προς την οικογένεια.

3.    Να αποκατασταθεί στο σχολικό πρόγραμμα ο ουσιαστικός ρόλος της Φυσικής Αγωγής, όχι μόνο σε ότι αφορά τη αναγκαία άσκηση των μαθητών (ακόμα λείπουν γυμναστές στα σχολεία ενώ τα γυμναστήρια και οι υποδομές είναι ανύπαρκτες), αλλά και στην αγωγή τους για τα ζητήματα της υγείας και της ζωής τους.

4.    Εξασφάλιση από την πολιτεία και τους δήμους χώρων άθλησης για αποκλειστικά δωρεάν λαϊκό μαζικό αθλητισμό και διασφάλιση ελεύθερων χώρων.

5.    Να απαγορευτούν οι διαφημίσεις ανθυγιεινών τροφών στα ΜΜΕ.

6.    Πραγματικά επιστημονικές έρευνες χωρίς εμπλοκή εταιρειών που δεν θα καταγράφουν μόνο αλλά θα υλοποιούν με στόχο την εκπόνηση και δημόσιου σχεδίου αντιμετώπισης των σύγχρονων κοινωνικών προβλημάτων προς όφελος της υγείας και της πρόνοιας των παιδιών (δωρεάν παροχή αναβαθμισμένου επιπέδου υπηρεσιών υγείας, εμβολιασμοί κ.λπ.)

 

 

Το Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων & Κηδεμόνων του Δήμου Περιστερίου διαφωνεί με το πρόγραμμα αυτό και τους σκοπούς που εξυπηρετεί και καλεί διευθυντές και εκπαιδευτικούς να μην ξεκινήσουν το πρόγραμμα ΕΥ ΖΗΝ και τους γονείς να μην δεχθούν τη συμμετοχή των παιδιών τους στην έρευνα αυτή!

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

 

 

 

 

   ΛΑΒΔΑΙΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ                                                                                      ΛΕΜΠΕΣΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
             πρόεδρος                                                                                                         γεν. γραμματέας