ΤΟ ΝΕΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

Όνομα Τηλέφωνο
Πρόεδρος Δ.Σ. Φίλιππος Φλουσκούνης 6944661536
Αντιπρόεδρος Στέλιος Μπούσουλας 6932383033
Γεν. Γραμματέας Αλεξία Σαρημανώλη 6977570988
Ειδ. Γραμματέας Μαρία Κατσαλή 6974790347
Ταμίας Έρη Κασίμη 6976567901
Αναπληρωτής Ταμίας Θοδωρής Λιάππης 6977605286
Μέλος Βασίλης Μοσκοβίτης 6942981416
Μέλος Θοδωρής Φλουσκούνης 6973987263
Μέλος Γιώργος Αναγνώστου 6944455440

Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ



ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ
ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΤΗΣ 20/3/2017
Συνάδελφοι γονείς,
Εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, μικροεπαγγελματίες, άνεργοι…
Όλοι εμείς… που μετράμε στη ζωή των οικογενειών μας βαθιές πληγές από την κρίση, από τη συνεχιζόμενη φοροληστεία, που βάλλονται εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά μας  δικαιώματα,  που αγκομαχούμε απ’ το δυσβάσταχτο οικονομικό φορτίο της Παιδείας, που συνειδητοποιούμε μέρα με τη μέρα πόσο δηλητηριάζεται το μυαλό των παιδιών μας με τις ασυνάρτητες γνώσεις και τα αντιδραστικά μηνύματα της «νέας παιδαγωγικής», … έχουμε κάθε λόγο να θέλουμε να αλλάξει η κατάσταση στην Παιδεία, να απαιτούμε ένα πραγματικά νέο σχολείο που θα κάνει τους αποφοίτους του ικανούς να κρίνουν, να αποφασίζουν και να διεκδικούν αυτά που τους ανήκουν. Θέλουμε τα παιδιά μας δημιουργούς του μέλλοντος και όχι γρανάζια, μαχητές και όχι δραπέτες.
Έχουμε ανάγκη από μια άλλη εκπαιδευτική πρόταση που να εκφράζει το δικό μας συμφέρον και τις δικές μας προσδοκίες και όχι «τα θέλω και τα μπορώ» της κρίσης.
Μια πρόταση που θα βάζει στο επίκεντρο τα ουσιαστικά προβλήματα τα οποία καθορίζουν συνολικά το μέλλον των παιδιών μας αλλά και τη διεκδίκηση των σύγχρονων μορφωτικών αναγκών τους. 
Ως Ένωση Γονέων Περιστερίου  τα τελευταία χρόνια μέσα από τη δράση μας προσπαθήσαμε να αναδείξουμε το γεγονός ότι οι αλλαγές στην εκπαίδευση  - που έχουν ξεκινήσει εδώ και μια δεκαετία – και η εφαρμογή τους στο λεγόμενο νέο σχολείο, δεν είναι ούτε αποσπασματικές, ούτε στρεβλές.
Οι αλλαγές-μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιούνται στην εκπαίδευση κινούνται στα πλαίσια των δεσμεύσεων της σημερινής αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων που απορρέουν τόσο  από την ψήφιση του 3ου μνημονίου όσο και από την αποδοχή φυσικά των κατευθύνσεων της Ε.Ε και του ΟΟΣΑ.

ΤΙ  ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ  ΓΟΝΕΩΝ  ΘΕΛΟΥΜΕ ;
Η Ένωση Γονέων παλεύει για Συλλόγους Γονέων που :

  •   Θα είναι ζωντανοί, θα αναπτύσσουν με αρμονία δράσεις – εκδηλώσεις και πολιτικές και πολιτιστικές που θα ενισχύουν τη μαζικότητα και την διεκδίκηση
  •  Θα λειτουργούν συλλογικά, δημοκρατικά. Θα συνεδριάζουν τακτικά, θα ενημερώνουν τους γονείς συχνά μέσα από τακτικές και έκτακτες Γ.Σ. για τα προβλήματα του σχολείου, τις εξελίξεις στην παιδεία
  •  Θα ακούν και θα ανοίγουν τους προβληματισμούς των νέων γονιών για τα αδιέξοδα και το στρεσάρισμα που δημιουργεί το περιεχόμενο του σχολείου,
  •  Θα παίρνουν μέτρα πραγματικής αλληλεγγύης για την ανακούφιση και ενεργοποίηση των αδύναμων (ανέργων, πολυτέκνων, προσφύγων  κ.λ.π),
  •  Θα ασχολούνται με τα κοινά προβλήματα, θα αναδεικνύουν τις αιτίες και θα προτείνουν λύσεις με γνώμονα τις δικές μας ανάγκες,
  •  Σύλλογοι που σε κάθε στιγμή θα υπερασπίζουν τον αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Δεν θα είναι μαγαζάκι και επιχείρηση, δεν θα προφασίζονται διάφορους τρόπους για να βάλουν το χέρι τους στη τσέπη των γονιών. Δεν θα πατάνε στα συντρίμμια της σημερινής εκπαίδευσης για να βάλουν μέσα στο σχολείο διάφορες ΜΚΟ, επιχειρήσεις, χορηγούς, τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες.
  •  Σύλλογοι που θα προβάλουν μια άλλη πρόταση για τον πολιτισμό, αθλητισμό, τον ελεύθερο χρόνο των παιδιών, τις διακοπές.
  •  Σύλλογοι που, θα αναδεικνύουν ζητήματα που αφορούν – πέρα από το σχολείο – ζητήματα όπως : ανεργία, υποσιτισμός, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εμβολιασμός παιδιών κ.α. Θα καταγράφουν και θα ιεραρχούν τα ζητήματα της γειτονιάς, θα διαμορφώνουν αιτήματα.
  •  Σύλλογοι που ιδίως στην δευτεροβάθμια θα έχουν τα αυτιά και τα ματιά τους στους μαθητές και τα 15μελη. Κοινές δράσης, άνοιγμα θεμάτων όπως τι μαθαίνουμε και γιατί, φασισμός, ναρκωτικά κ.λ.π.


ΓΙΑ ΤΙ  ΕΝΩΣΗ  ΓΟΝΕΩΝ  ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ;
Η Ένωση Γονέων μπορεί και πρέπει :

  •  Να λειτουργήσει ως βασικός κρίκος συντονισμού και εξειδίκευσης των γενικών εκτιμήσεων στον Δήμο. Να έχει δηλ. σαν κύριο μέλημά της την επαφή και την ενημέρωση όλων των συλλόγων γονέων του Δήμου μας, να καταγράφει και να αναδεικνύει όλα τα προβλήματα, να επεξεργάζεται τη συλλογική πείρα και να βγάζει συμπεράσματα από αυτή.
  • Να είναι μπροστάρης στον συλλογικό αγώνα, για κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα, να γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες της κάθε γειτονιάς, να βγάζει το ζήτημα της παιδείας και των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών μας έξω από τους τέσσερις τοίχους του σχολείου.
  •  Να αποτελεί κύτταρο πολιτισμού στις γειτονιές με κέντρο την νέα γενιά,
  • Να βοηθάει να εμπλουτίζεται η δράση στη γειτονιά με ζητήματα αθλητισμού – ναρκωτικών.
  • Να συντονίζει τους συλλόγους με λαϊκά φροντιστήρια και φορείς της γειτονιάς,
  • Να βοηθάει τους γονείς στην προσχολική αγωγή – δημοτικοί σταθμοί στις διεκδικήσεις τους.
  • Να αποκαλύπτει και να εκλαϊκεύει τις συνέπειες του Καλλικρατικού Δήμου. Κάθε φορά να ενημερώνει για ζητήματα που μπαίνουν στις σχολικές επιτροπές και τη ΔΕΠ. Να ασκεί έλεγχο στο Δήμο για τα οικονομικά των σχολείων και των σχολικών επιτροπών. Να παίρνει θέση για θέματα κοινωνικής πολιτικής του Δήμου πιέζοντας για μη ανταποδοτικές δημόσιες υποδομές, για δωρεάν πρόσβαση όλων σε αυτές.
  •  Να μπαίνει μπροστά μαζί με άλλους φορείς κόντρα στη λογική των κυβερνήσεων και της Ε.Ε. για νέες συγχωνεύσεις-καταργήσεις, να πιέζει για ανέγερση νέων σχολικών μονάδων αποκλειστικά δημόσιων, σύγχρονων και ασφαλών, να έχει γνώση για το πώς έχει διαμορφωθεί ο σχολικός χάρτης, ποια οικόπεδα είναι χαρακτηρισμένα, ποια από αυτά υπάρχει κίνδυνος να χαθούν κ.τ.λ. 

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ;
Εμείς λέμε: αποτελεί αδήριτη ανάγκη της εποχής η εξασφάλιση βασικής – γενικής εκπαίδευσης ως τα 18 χρόνια, που ο άνθρωπος ενηλικιώνεται ψυχικά, πνευματικά, κοινωνικά και βιολογικά, μέσα από Ενιαίο Δωδεκάχρονο Υποχρεωτικό Σχολείο, με σκοπό την ολόπλευρη μόρφωση και καλλιέργεια της προσωπικότητας κάθε νέου πριν από την επαγγελματική επιλογή.
Το ενιαίο βασικό σχολείο προϋποθέτει έναν τύπο σχολείου με ενιαίο πρόγραμμα, ενιαία σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή και ενιαία – δωρεάν βιβλία, ενιαία διοίκηση και λειτουργία, μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό με ενιαία εργασιακά δικαιώματα. Θα παίρνει ιδιαίτερα μέτρα για την ένταξη των παιδιών των μεταναστών και των μειονοτήτων, για τα Άτομα με Αναπηρίες και τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες.
Είναι κρίσιμη η θεσμοθέτηση δίχρονης υποχρεωτικής δημόσιας και δωρεάν Προσχολικής Αγωγής για όλα τα παιδιά 4 έως 6 χρόνων, σε προσχολικά κέντρα που θα ανήκουν στο ΥΠΕΠΘ, με ενιαίο διαπαιδαγωγητικό πρόγραμμα σε ολιγομελή τμήματα των 15 νηπίων ανά νηπιαγωγό. Παράλληλα η ίδρυση Δημόσιων και Δωρεάν Επαγγελματικών Σχολών για όσους το επιλέξουν.
Η ΜΟΡΦΩΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΖΗΤΗΜΑ ΓΝΩΣΗΣ, ΕΙΝΑΙ ΖΗΤΗΜΑ ΖΩΗΣ
Το πρόβλημα της παιδείας δεν είναι πρόβλημα του σχολείου, το πρόβλημα του σχολείου και της παιδείας είναι πρόβλημα της κοινωνίας. Στερούν σήμερα από τους νέους τη μόρφωση, γιατί αύριο σκοπεύουν να τους στερήσουν την εργασία και τη ζωή με δικαιώματα. Εμείς οι γονείς που ταυτόχρονα ανήκουμε στην εργατική τάξη δεν φτάνει να αγωνιούμε για τη μόρφωση και το μέλλον των παιδιών μας. Οφείλουμε να αγωνιστούμε. Η σχολική κοινότητα που θα αγωνίζεται μαζί με την εργατική τάξη και όλο το λαό για τα δικαιώματα στη μόρφωση και στη ζωή των παιδιών είναι η μόνη λύση.
Δεν είναι κάποιου άλλου προβλήματα. Είναι όλων μας και των παιδιών μας που θα τα βρουν πολύ σύντομα μπροστά τους.
ΜΑΖΙ στους αγώνες για τις ανάγκες των παιδιών μας που είναι αναπόσπαστα δεμένοι με τους αγώνες για τα δίκαια και τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.