ΤΟ ΝΕΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

ΤΟ ΝΕΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ

ΠΟΥ ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 17/4/2019

Πρόεδρος Δ.Σ.: ΚΩΣΤΑΣ ΛΕΜΠΕΣΗΣ τηλ.6936 639 213

Γεν. Γραμματέας: ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΗΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ τηλ. 6948 875 643

Αντιπρόεδρος: ΑΝΘΟΥΛΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ τηλ. 6973 310 491

Ταμίας: ΑΛΕΞΙΑ ΣΑΡΗΜΑΝΩΛΗ τηλ. 6977 570 988

Ειδ. Γραμματέας: ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΣΙΔΕΡΗΣ τηλ. 6944 068 376

Μέλη: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΡΙΚΛΑΝΗ τηλ. 6972 017 331

ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΠΟΥΣΟΥΛΑΣ τηλ. 6932 383 033

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ τηλ. 6944 455 440

ΝΑΝΑ ΚΑΝΙΩΤΗ τηλ. 6977 084 370

Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2014

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ MY SCHOOL

Από την 14/11/2013 με βάση την εγκύκλιο 171490/Δ2 του Υπουργείου Παιδείας ξεκίνησε η λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος My school για όλα τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια και πιλοτικά για τα Λύκεια.
Η αναβάθμιση των πληροφοριακών υποδομών των σχολείων και η διαχείριση τους μέσα από μια βάση δεδομένων, σε πρώτη ανάγνωση, είναι αναγκαία. Είναι όμως έτσι; Ο σκοπός του Υπουργείου Παιδείας είναι αυτός; Πιστεύουμε πως όχι, δεν είναι αυτός ο λόγος που προχώρησε στην δημιουργία και στην υλοποίηση αυτού του πληροφοριακού συστήματος.
Η καταγραφή των παρακάτω στοιχείων και που αφορούν τους μαθητές, στο My school, μας οδηγούν στο παραπάνω συμπέρασμα. Αυτά είναι:
Ø  Η καταχώρηση προσωπικών δεδομένων του μαθητή (ο αριθμός ΑΜΚΑ, μοναδικός για κάθε Έλληνα πολίτη, που αποσύρθηκε προς το παρρόν) και της οικογένειάς του (μορφωτικό επίπεδο των γονιών του)
Ø  Οι βαθμοί του μαθητή, οι απουσίες του, οι ποινές του, η κοινωνική του συμπεριφορά στο σχολείο
Ø  Οι συνολικοί βαθμοί και η επίδοση των μαθητών ανά τμήμα, ανά μάθημα
Ø  Η αριθμητική καταγραφή των μαθητών ανά τάξη ή τμήμα σε απόλυτο νούμερο χωρίς να καταγράφονται οι αντικειμενικές δυσκολίες της τάξης ή του τμήματος (π.χ. διαγνωσμένες μαθησιακές δυσκολίες κ.ά.)
Πιστεύουμε πως με την καταχώρηση αυτών των στοιχείων ο κάθε μαθητής θα φτιάχνει το δικό του «προφίλ» που θα τον ακολουθεί σε όλο τον μαθητικό του βίο και όχι μόνο.
Δεν είναι τυχαίο ότι θα καταγράφονται οι βαθμοί ανά τάξη για να «ελέγχονται» εκπαιδευτικοί και μαθητές. Θεωρούμε ότι το My school οδηγεί στην κατηγοριοποίηση των σχολείων, των εκπαιδευτικών και των μαθητών, σε καλούς και κακούς, σε εμπορικούς και σε μη εμπορικούς, που θα λαμβάνουν τις επιχορηγήσεις και τις χορηγίες.
Μια τέτοια βάση δεδομένων όμως, δεν μπορεί να διασφαλίζει το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων εκπαιδευτικών και μαθητών.
Εάν η βούληση του Υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης γενικότερα ήταν η αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος θα προχωρούσαν σε προσλήψεις εκπαιδευτικών, όπου ακόμα τα εκπαιδευτικά κενά είναι τεράστια, δεν θα καταργούσαν στην  ουσία τα ολοήμερα σχολεία, δεν θα καταργούσαν την ενισχυτική διδασκαλία, δεν θα άφηναν τους μαθητές εκτεθειμένους σε αίθουσες – ψυγεία χωρίς θέρμανση και με το φαινόμενο του υποσιτισμού των μαθητών να γίνεται σχεδόν καθολικό σε όλα τα σχολεία της χώρας.
Η Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Περιστερίου καλεί:
Ø  Τους Συλλόγους Γονέων και όλους τους γονείς να ζητήσουν από τους εκπαιδευτικούς και τους διευθυντές των σχολείων τους να ενημερωθούν για το My school και τι εξυπηρετεί.
Ø  Τους γονείς να μην δίνουν προσωπικά δεδομένα (αριθμός ΑΜΚΑ και μορφωτικό επίπεδο).
Ø  Τους εκπαιδευτικούς να μην δεχθούν την είσοδο του My school στα σχολεία και στις «ζωές» τόσο των μαθητών τους όσο και στις δικές τους.

              Η απόφαση για την ανακοίνωση πάρθηκε κατά πλειοψηφία
                                            του Δ.Σ. της Ένωσης